Sustainable fashion
Många människor i dagens samhälle känner lycka av att shoppa kläder och ser det i allt större utsträckning som en hobby. Kläder har länge varit en statussymbol och ett sätt för att uttrycka sin identitet. Klädesplagg är idag relativt billiga, lättillgängliga och utbytbara. Vi lever i ett samhälle som bygger på ”fast fashion” där modeindustrin livnär sig på att människor konstant vill uppdatera sin garderob med nya ”trendiga” plagg. Forskning visar att människor söker tröst i det materiella, så som kläder, för att söka svar på existentiella frågor. Detta innebär att ju mer pengar vi har tillgång till, desto mer kommer vi att konsumera. Detta är problematiskt då vi lever i ett samhälle med begränsade resurser och vi måste börja tänka på konsekvenserna av vår konsumtion.
Många av klädkedjorna i dagens samhälle erbjuder konsumenter ett hållbart alternativ i form av ett ekologiskt sortiment. Dock är dessa valmöjligheter ofta begränsade och inte väl synliga för konsumenter. Min vision är att öka folks medvetenhet om våra val vi gör som konsumenter och vidga valmöjligheterna för hållbara alternativ. Dagens problem handlar främst inte om att det inte finns några alternativ utan snarare människors ovetskap om alternativen. Vi lever ofta i en illusion att de ekologiska alternativen är mycket dyrare än de icke ekologiska fast så inte måste vara fallet.
Att förändra en sådan situation är en process som generellt tar lång tid. Ett exempel nära till hands är det ekologiska matsortimentet. För ett antal år sedan fanns det inte stora valmöjligheter att köpa ekologisk mat i våra matbutiker. Tack vare ökad medvetenhet hos konsumenter har utbudet ökat och vi ser idag en stor förändring i vårt köpbeteende och därmed påverkas även butikernas sortiment och marknadsföring. Ett bra exempel är bananer som de flesta butiker idag endast säljer ekologiskt. Jag anser att samma utveckling skulle kunna ske på klädfronten. Om vi ökar vår medvetenhet kommer även klädbutikernas sortiment att anpassas efter konsumenternas preferenser.
I min framtida yrkesroll hoppas jag kunna påverka företagen i en mer hållbar riktning. I rollen som till exempel rådgivare till ett klädföretag skulle jag lyfta de hållbara alternativ som erbjuds av företaget i marknadsföringen. Det ligger en utmaning i att marknadsföra ekologiska klädalternativ som attraktiva, då många konsumenter har bilden av ekologiska plagg som ointressanta. Ett bra exempel som belyser detta problem är klädföretaget Nudie som har 100% ekologisk bomull i sin jeanskollektion, men väljer att inte marknadsföra detta då det enligt dem ses som ”eko-reko” i en negativ bemärkelse (Sandya från Nudie). Jag anser att Nudie i detta fall har en stor möjlighet att vara i framkant och påbörja arbetet med att förändra normen angående ekologiska kläder och där med få med sig fler företag på tåget.
Jag skulle även ge rådet att försöka bredda målgruppen för de ekologiska plaggen, utöka designen och ge mer valmöjlighet. Jag upplever idag att det inte finns lika mycket ekologiska alternativ för män, som det finns för till exempel barn. Det är viktigt att även göra trendiga och eftertraktade plagg i ett hållbart material, idag ser man att främst basplagg som t-shirt och jeans är tillverkade i ekologiska material. Klädföretaget H&Ms satsning ”conscious collection” med trendiga, återvunna och ekologiska plagg är ett bra exempel där man lyckats kombinera mode och hållbarhet. Problem kan dock uppstå i och med att kollektionerna endast kommer ut två gånger per år, då skapas ingen kontinuitet i människors köpbeteende. Det måste istället finnas en ständig närvaro av denna sorts plagg i butikerna så det blir ett naturligt val för konsumenterna och inte endast en engångsföreteelse. Man måste även framhäva hållbara plagg på ett bättre sätt i butiken så att konsumenterna genom placering och reklam vet vad klädbutikerna erbjuder.
En ytterligare aspekt man kan jobba med för att förändra klädkedjornas utbud är genom lagstiftning. Man kan genom lagstiftning lägga press på svenska företag att använda sig av mer hållbara alternativ samt att verka för bättre levnadsförhållanden för sina anställda. I en del asiatiska länder där stora delar av dagens produktion finns, är det stora problem med exempelvis övertidsarbete, låga löner och brandsäkerhet. Dessa problem kan man försöka styra via svensk lagstiftning genom att ställa upp lagkrav på de företag som väljer att ha sin produktion i dessa länder. Detta ställer indirekt krav på fabrikerna att förbättra arbetsförhållandena för sina anställda. Man kan även försöka skapa nya vanor hos konsumenter genom att lagstifta om högre moms på icke-ekologiska plagg, alternativt subventionera hållbara produkter för ge incitament till bättre konsumtionsvanor.
Man kommer aldrig kunna ta bort människans konsumtionsbehov, men vi kan försöka styra det i en mer hållbar riktning. För att göra detta måste vi uppmärksamma problemen som belysts ovan och informera människor om de valmöjligheter som finns, samt försöka utöka våra alternativ när vi konsumerar. Vi har alla ett gemensamt ansvar för vår framtid!
