sustainablebusiness.blogg.se

En handelsstudents reflektioner kring ekonomi och hållbarhet. Blogg driven av Rabin Kianifar.

TEMA: Hållbara textilier

Publicerad 2017-11-27 10:15:00 i Rabin Kianifar,

I en forskningsartikel publicerad av mig med kollega har vi studerat hållbarhetsproblematiken inom textilindustrin närmare. Nedan följer vår beskrivning av situationen.

Miljöproblematik kopplat till textilproduktion är en stor utmaning, dess effekt på människan och i naturen blir allt mer påtaglig (Björklund & Karlsson, u.å.). Odling och tillverkning av textilfibrer kräver oftast mycket vatten och kemikalier, det medför dessutom en stor energiåtgång. Allt detta sker på bekostnad av miljön (KFS, u.å.) som får utstå allt fler naturkatastrofer och andra klimatförändringar vilka bland annat degraderar odlingsmarker men även ökar människors ohälsa (WWF, 2017). Genomgripande förändringar i sättet samhället producerar och konsumerar varor är essentiellt för att bromsa fördärvande av vår planet (Fischer & Pascucci, 2016).

United Nation Development Program (UNDP) har utvecklat ett program namngivet Agenda 2030 för hållbar utveckling, som består av 17 delmål, varav mål 12 syftar till att främja hållbara konsumtions- och produktionsmönster (Globala Målen, 2017). Dessa mönster är en essentiell komponent för att uppnå Agenda 2030. Det handlar om att utbilda och sprida kunskap i syfte att ändra konsumtionsbeteenden och möjliggöra aktiva val. Avsikten är att minska den negativa miljöpåverkan produktion och konsumtion bidrar till. Hur detta ska genomföras är bland annat genom miljövänlig kemikaliehantering, en avsevärd minskning av utsläpp och uppmuntrande av företag att införa och integrera hållbarhetsinformation i sin rapporteringscykel (ibid.).

 

 

Innebörden av dessa mål är att företag mer aktivt uppmuntras att arbeta med hållbarhet i syfte att förbli legitima aktörer på marknaden även i framtiden (Doh, Howton & Siegel, 2010). Stora delar av företags hållbarhetsengagemang är idag frivilliga åtaganden från företagens sida där de tar ett större socialt, ekonomiskt och miljömässigt ansvar utöver lagar och andra regleringar. Trots att det är frivilligt har det skett ökat tryck från investerare, konsumenter, media, icke- vinstdrivande organisationer och andra intressenter gällande företags hållbarhetsengagemang.

Därmed har många företag gjort hållbarhet till en naturlig del av sin verksamhet (Svensk Handel, u.å.). En utgångspunkt företag kan ha för sitt hållbarhetsarbete är avfallshantering och specifikt de tre R:en (Reduce, Reuse, Recycle), vilka syftar till att reducera miljöpåverkan genom att minska behovet att producera nya råvaror och därmed bidra till en cirkulär ekonomi (CE) (Heshmati, 2015). Det kan tyckas finnas något paradoxalt med klädföretag, främst de som verkar inom segmentet fast fashion, och ett genuint fungerande hållbarhetsarbete (Source Intelligence, 2016).  

 

 


Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Rabin Kianifar

https://gu-se.academia.edu/RabinKianifar https://twitter.com/rabinkianifar

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela